Äntligen agilityträning!

Nu är det torrt på marken och agilityträningen på klubben har äntligen kört igång! Jag och Hugo tränar på klubben en gång i veckan. Vi har gått kurser i agility förut men nu tränar vi med ett träningsgäng som så att säga bara är privat träning. Vi hyr agilityplanen tillsammans för att vi ska vara säkra på att den ska vara ledig. På träningarna turas vi om att köra lopp, agera domare och vara publik. Vi hjälper varandra och kommer med tips och råd när någon har problem med något, och självklart ger vi också varandra en massa beröm när det går bra. Vi är helt enkelt ett härligt gäng som älskar agility och våra hundar och som har väldigt roligt när vi tränar tillsammans.

Man får ut väldigt mycket av att träna i grupp tycker jag, för när man är ensam är det svårt att se vilka fel man gör. Det är ungefär som att filma sig själv. Man tror kanske att man gör rätt, men när man sedan tittar på filmen så ser man att man egentligen gör saker där man försvårar för hunden genom att till exempel stå i vägen eller visa i fel riktning eller så. Agility handlar ju om att underlätta för hunden så mycket som möjligt. Som förare ska man helst bara vara så osynlig som möjlig. Att man måste springa med på banan är ju för att det är svårt att visa och berätta för hunden hur den ska göra annars, men om man kan ska man hålla sig i bakgrunden.

Hunden gör ju bara det vi ber den om och det vi har lärt den, så sporten kräver väldigt mycket av föraren. Det är en otrolig skillnad när man hittar ett sätt som fungerar, och man måste tänka på alla små detaljer som att inte snurra runt onödigt mycket och att hålla kroppen i den riktning som hunden ska för att den naturligt ska se vart den är på väg. Det ger faktiskt väldigt mycket att gå banan utan hund, för då kan man i lugn och ro fundera över svängar, tecken och hur man på bästa sätt tar sig från A till B utan missa hinder, ta dem från håll eller göra några andra fel. Ibland lyckas man och ibland inte, men det är himla kul och det är det som är det viktiga!

This entry was posted on May 7, 2014 at 2:49 pm and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply