Häftiga trick!

Det finns nästan inga gränser för vad man kan lära en hund. När jag känner att jag har låst mig i träningen på något vis eller när jag helt enkelt är uttråkad med det jag och hunden håller på att träna för tillfället brukar jag lära in ett roligt partytrick. Det är också en bra aktivering för regniga dagar eller när man till exempel är sjuk och inte kan ta sig ut på promenader och annan träning.

Jag måste bara påpeka att jag inte tycker att man ska aktivera sin hund jämt och ständigt. De måste kunna vara passiva ett tag och tolerera några tråkiga dagar då det inte händer något, som till exempel när man är sjuk eller om hunden själv blir skadad på något vis så att den måste hållas i stillhet. Anledningen till att jag tar upp det här är att det där med aktivering är lite känsligt för vissa. Man ska helt enkelt aktivera sin hund efter ras och behov och med måtta. Och vad menar jag då med det?

Jo, olika raser har ju olika aktiveringsbehov. Vissa behöver arbeta mycket för att må bra och andra nöjer sig med mindre eller knappt något alls (fast alla hundar mår ju bra av att göra saker, det är skillnad på att tycka om och att kräva). Dessutom är olika raser avlade för olika saker. Även om man kan göra det mesta med de flesta raser (finns självklart undantag, som ex. jakt och vallning) så kan det ju finnas saker som hundarna tycker bättre om. En retriever vill till exempel väldigt gärna apportera, det sitter i generna.

Dessutom bör (eller ska!) man aktivera en hund med det den är avlad för om man har skaffat en utpräglad jakt- eller vallhund exempelvis. Man ska aktivera sin hund så mycket som den behöver, men även en arbetsmyra behöver kunna ta det lugnt. Aktiverar man för lite kan man få en problemhund som tar på sig egna uppgifter i brist på arbete, sådana som sällan uppskattas av människan. Aktiverar man för mycket kan man få en stressad hund som inte kan slappna av och därmed kräver att alltid få arbeta.

Jag är alltså helt för passivitetsträning, men jag har ofta ganska tråkigt när jag är sjuk och både jag och jyckarna tycker att det är roligt att syssla med lite enklare hundträning inne då. Häromdagen hade jag tråkigt och passade på att lära Hugo att nicka när jag ställer frågan “gillar du katter?”. Om man inte har någon inspiration på trick finns det också massor att se på nätet. Här kommer till exempel en liten film med roliga trick som man kan lära sin hund!

This entry was posted on July 11, 2014 at 2:40 pm and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply