Jag är ingen teknikmänniska

Teknik och jag har aldrig passat ihop. Jag förstår verkligen inte hur alla sladdar och kablar ska höra i hop, men å andra sidan behöver jag en bruksanvisning för att kunna bygga ihop en pall från IKEA också så jag antar att man kan kalla mig lite ohändig överlag. Nu är det i alla fall så att vi har köpt en ny hemmabioanläggning i familjen, och eftersom min bättre hälft var bortrest på jobb när den anlände blev det jag som fick sätta ihop den. Jag hade förstås kunnat vänta, men dottern ville absolut att den skulle fungera direkt. Det är nämligen en blu-ray vi har köpt (det går väl inte ens att köpa något annat längre) och hon hade redan köpt blu-rayfilmer som hon ville se på. Dessa går ju inte att se i vår gamla DVD-spelare, så hon ville väldigt gärna att jag skulle få igång den nya spelaren.

Jag vet att jag som sagt inte är bra på teknik, men å andra sidan vill jag gärna lyckas och kunna, så jag gav det ett försök. Det blev några svettiga timmar krypandes på golvet innan alla högtalare stod på sin plats. Surroundljud hade vi sedan innan, så jag tänkte att det inte skulle bli så svårt att kopiera det som redan fanns om man säger så, men det visade sig att det inte var helt enkelt. Det var nämligen så att de nya bakre högtalarna var trådlösa. Jag gillar verkligen det med tanke på att man då slipper dra långa och fula sladdar, men det tog ett bra tag innan jag fattade hur det fungerade. Jag trodde att trådlöst betydde trådlöst, det vill säga att de gick på batterier, men så var det inte. De hade sladdar, men dessa gick till någon slags sändare som i sin tur hade kontakt med resten. Sändaren blev liggande under soffan, och det var en utmaning i sig att få den på plats.

Att bruksanvisningen var väldigt fåordig gjorde inte saken bättre, men trots svårigheterna lyckades jag få allt på plats. Jag startade och ställde in språk och alla inställningar, och jag var väldigt nöjd tills jag insåg att ljudet inte fungerade. Bilden syntes när man tittade på blu-ray, men på tevekanalerna var det svart. Jag tror jag försökte med precis allt innan jag till slut gav upp och var tvungen att berätta för dottern att det inte blev något tevetittande just nu. Hon tyckte då att jag skulle byta tillbaka så att hon i alla fall kunde se på tevekanalerna och på DVD, men där drog jag gränsen. När sambon kom hem fixade han förstås problemet hur lätt som helst. Det visade sig att jag hade kopplat fler i alla kablar och sladdar… Jag är ingen teknikmänniska.

This entry was posted on February 17, 2014 at 9:32 am and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply