Rallylydnad

Jag älskar agility och skulle inte kunna tänka mig ett hundliv utan det (så länge hunden klarar av det och tycker att det är roligt förstås), men jag har också på senare tid upptäckt en annan hundsport som jag blivit mer och mer sugen på, och det är rallylydnad. Rallylydnad är väldigt kravlöst, och även om jag tycker att all träning på ett sätt ska vara kravlös så blir det ibland så att man i agilityn fokuserar lite mer på att det ska gå bra på tävling än att det ska vara roligt. Nu är det här inget stort problem för mig, men om man är aktiv och tävlar inom agility så måste ju alla moment sitta om man ska ha en chans att göra bra ifrån sig, och om man då har problem med till exempel kontaktfälten så blir det ju en massa träning på det som kanske inte alltid är så rolig. Lite svårt att förklara.

När det gäller rallylydnaden är det inte så att man måste lära hunden allt till punkt och pricka. Visst ska den kunna momenten, men man får prata med hunden, berömma den, peka och visa med händerna och sådant. Det får man visserligen göra i agility också, men där går det ju lite för snabbt för att man ska kunna peka. Där måste hunden själv veta vad den ska göra, och människan finns bara där för att berätta i vilken ordning den ska ta banan. I vanlig tävlingslydnad får man inte prata med hunden under momenten annat än de kommandon man får ge, men i rallylydnad får man alltså både prata och visa. Det man inte får göra är belöna, dvs med godis eller leksak, men det går ju att belöna (berömma) med rösten också, och det kommer man långt på.

Rallylydnad går ut på att man ska gå med hunden genom en bana (lite likt agility på det viset) och där ska man följa skyltar som berättar vad man ska göra. Det kan till exempel vara sväng höger, helt om, gå slalom mellan koner, spring, gå långsamt, sätt hunden och gå runt den och sådana saker. Momenten är ganska roliga och skiljer sig lite mot vad man är van vid om man tränar lydnad, men har man tränat lydnad innan har man väldigt mycket gratis och nybörjarklassen kan man klara utan problem. Senare kommer bland annat fotgående på höger sida vilket kan vara väldigt svårt för de som har nött tävlingslydnadens fotgående på vänster sida.

Jag tror att det svåraste för mig skulle vara att lära mig alla skyltar. Att komma ihåg vad allt betyder och att få hjärnan att koppla det i en situation där man går en bana med massor av skyltar verkar inte vara det lättaste, och dessutom har jag lite svårt för höger och vänster så jag skulle säkerligen gå fel… Men det vore väldigt roligt att prova! Jag tror jag ska se om det finns någon kurs eller något träningsgäng på klubben som man kan få vara med så att man får testa hur det är. Det går ju att göra sina egna skyltar också, men det är roligare att träna med andra och jag tror nog att jag behöver någon som förklarar lite för mig också!

kon

This entry was posted on June 2, 2014 at 7:49 am and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply